donderdag 20 november 2014

DE RUIMTE

Maandagochtend kwamen de kleuters weer heel enthousiast de klas binnen. Geen tijd voor het wegbrengen van de jas of boekentas. Wat is dat allemaal? Is dat een raket of is het een ufo? Bestaan marsmannetjes echt?? De vragen kwamen al heel snel op me af, dus zijn we er maar snel ingevlogen.
Hoewel dit geen gemakkelijk thema is, waren de kleuters wel enorm betrokken.
Niet alleen vragen over de planeten kwamen aan bod, maar ook vragen over de hemel, of alle sterretjes gestorven mensen zijn, waarom sommige planeten een hoepel rond zich hebben of E.T. echt bestaat, ... Bij een klasgenootje is recent iemand gestorven dus zijn we op het hemelverhaal wat dieper ingegaan. Zo wisten de kleuters me te vertellen dat alle sterren gestorven mensen zijn en dat zij met een lichtstraal opgehaald worden. Ze kijken van daar op ons neer en als ze even niets te doen hebben, drinken ze sterrensap en doen een babbeltje met elkaar. Een vallende ster is dan weer een mens dat mag terugkomen. Maar wanneer je mag terug komen dat wisten ze niet, want ze waren daar nog niet geweest, hoe kunnen we dat dan weten juf??!




Om onze week te starten gingen we aan de slag met een goede portie schrijfdans!
Op muziek onze polsen en vingers loswerken. Uit deze 'kribbels' knipten we dan een gek lichaam van een marsmannetje en ons eigen hoofd kwam er bovenop. Wij weten wel dat wij veel mooier kunnen kleuren, maar soms is kribbelen ook nog eens nodig! ;)





Ook wilden ze deze week weer op ronde als fotograaf. Daar komen natuurlijk altijd de leukste foto's uit! Het woordje 'selfie' kwam dan ook maar eens aan bod.



















Soms mag het ook al wel eens uit de kinderen komen, zij waren deze week in de ban van pokémon. Nu had de juf daar net nog kleurboekjes van, met stickers en kleeftattoos. En blij dat ze waren ! Echte vrolijke vrienden, dus als bewegingstussendoortje knuffelden we wat op dat liedje van Samson en Gert.




Tekenen van marsmannetjes in een ruimteschip.





Onze aarde, de zon, de maan, dag en nacht, de seizoenen,.. alles heeft te maken met de stand van onze planeten. Dit uitleggen aan kleuters is niet zo gemakkelijk, maar we deden ons best.


Ecolineverf blazen, een vlam uit ons raketje!





Kinderpraat:

Kleuter: "Juf, heb jij haren onder je oksel?"

(niet zo veel praat deze week)




Bekijk ook zeker de blog van Juf Mia voor foto's van de herfstwandeling.

Groetjes en veel plezier bij Juf Britt...