donderdag 5 maart 2015

REIS ROND DE WERELD

Deze week gingen we op wereldreis!
Op maandag gingen we van start in India. Chandani, een leeftijdsgenootje dat in India woont nam ons mee naar haar dorp. Haar moeder Tilak stuurde ons wat info en foto's. (Project van broederlijk delen)
We leerden dat zij niet zo een luxeleven hebben als wij. Ze pompen hun water uit een put, dragen hun boodschappen op hun hoofd en maken hun eigen borden van bladeren. Toch zijn deze mensen ook gelukkig! Ze hebben hun eigen schooltje en dansen en zingen tijdens de speeltijd. Ze maken ook hun eigen speelgoed. We leerden niet enkel over Chandani en haar familie maar ook over de Taj Mahal.
Een keizer bouwde deze tempel voor zijn geliefde, ze hebben er nooit samen in kunnen wonen maar zijn er wel samen in begraven, waar ze voor altijd samen zijn! Vraag gerust het volledige verhaal aan je kleuter, ze kennen het ongetwijfeld!
Als afsluiter van de dag kregen ze allemaal een stipje tussen hun ogen. In India gelooft men dat dit jezelf en je partner zal beschermen.






































Op wereldreis gaan betekent ook wat exotische dieren. Er zitten wel wat rare vogels bij ;)


Onze keizer met zijn 2 vrouwen ;)



 Op dinsdag kwamen we aan in Afrika. Niel kon niet wachten om te laten zien waar zijn grootouders vandaan kwamen. Guinée, voor mij nog heel onbekend, maar daar doen we graag wat opzoekwerk naar. Zo leerden we dat hun vlag er hetzelfde uitziet als de onze, alleen zijn de kleuren, rood, geel en groen. Ook leerden we dat er heel veel bavianen wonen, dat zijn die aapjes met een rode poep wist Cruz ons te vertellen. Er wonen naar schatting 10 miljoen mensen. De meeste spreken er Frans maar sommige hebben ook hun eigen taal.
Natuurlijk hebben we Guinée dan ook gepind op onze wereldkaart. Niel had ook wat leuke foto's bij van zijn grootouders, die hij fier aan iedereen liet zien.
Als afsluiter kregen we een masker geschminkt, om te laten zien dat we van dezelfde stam zijn ;)


We werken ook aan ons bundeltje van deze week.






Over rare vogels gesproken op woensdag trokken we naar China, Japan,... Naar de kant waar de oogjes een beetje kleiner worden. We leerden dat veel van ons speelgoed uit China komt! We leerden ook dat er bij Sien een Chinees naar een frituur is gegaan en de mensen van de frituur naar de Chinees. Maar we zagen ook wat rare dingen. Zo zie je hieronder de grootste man ter wereld, het langste vrouwen- en mannenhaar en ook zagen we de mensen met de langste vingernagels en oooh ja tot aan de grond hoor! Al snel kwamen ze er achter dat deze mensen waarschijnlijk hun eigen poep niet zouden kunnen afvegen. Het zijn kapoenen hoor, jullie kinderen.


Met wat traditionele muziek gingen we verder met onze dag.




Tijd voor wat uitdaging, ze kregen een tangram voorgeschoteld. Een puzzel waarbij verschillende uitkomsten mogelijk zijn, maar ze kregen een leuk voorbeeldje om te volgen.


Met het mopje van 'hoelang is een Chinees' gingen we eens meten. Iets wat we nog niet zo vaak gedaan hebben. Maar ook dit was een fluitje van een cent!

hoeveel auto's gaan in een stoel

Net als de grote kinderen volgen we onze opdrachten met een volgkaartje.


hoeveel lijmstiften gaan in een deur
 Op donderdag was het aan de kinderen, zij mochten mij eens wat leren. Waar zijn ze al naartoe gereisd wat hebben ze al gezien. En als je het land niet goed meer weet, gaan we het toch gewoon opzoeken. De kinderen bekeken niet alleen de landen en producten maar zochten ook naar de mooiste kastelen en de toren van pizza! Frauke wist ons al te vertellen dat die elk jaar een beetje schever staat.


Kijk Juf! De Taj Mahal!


Sien zou graag in dat kasteel wonen! 


Hier enkele plaatsen dat aan bod kwamen deze week.

een klein knutselprojectje om onze wereldreis mogelijk te maken was ook noodzakelijk!


Als afsluiter kregen we bezoek van het 5e leerjaar. Een paar kinderen kwamen een zelfgemaakt sprookje voordragen. Onze kleuters hebben zich voorbeeldig gedragen! Ik was apetrots!








Kinderpraat:

Juf: "We weten nu waar pizza vandaan komt, maar van waar komt spaghetti?"
Kleuter 1: " Engeland"
Kleuter 2: " Australië?"
Kleuter 3: "Van de winkel?"

Juf: "En daar woont ook een paradijsvogel."
Kleuter: "Paradijs? Dat heb ik al eens gegeten!"

En oooohhh ja het was zover!
Kleuter 1: "Hoe komt dat het ene kindje bruin is en het anderen wit of chinezenogen?"
Juf: "Iedereen is anders! Maar je mama en papa bepalen welke kleur je hebt."
Kleuter 1: "Hoe dan?"
Juf (denkt al van oohh ooww): "Je mama en papa maken een zaadje en in de buik groeit dat zaadje tot een baby. Soms heb je de ogen van je papa, het neusje van je mama, je kan dat niet kiezen. Dat is voor iedereen een verrassing. Daarom dat je ook anders bent dan je broer en zus."
Kleuter 1: "Maar hoe komt dat zaadje dan in de buik?"
Juf (zweet breekt uit!): "euhm, dat ga je eens aan je mama en papa moeten vragen, dat weet ik niet!"
Kleuter 2: "Ik weet het wel ! Ze maken dat zaadje en hangen dat aan touwtje en slikken dat dan in! Door dat touwtje krijgt de baby dan eten en als hij klaar trekt de dokter hem er zo uit!"
Juf: "Dat zou kunnen..." (hahahaha...)

Volgende week gaan jullie aan de slag met het thema lente bij Juf Britt, heel veel plezier allemaal !!!

Groetjes